Bewegen en sporten met reuma kan een uitdaging zijn. Pijn, vermoeidheid en stijve gewrichten kunnen flink in de weg zitten.
Toch is voldoende beweging juist erg belangrijk: het helpt om klachten te verminderen en mobiel te blijven. Veel onderzoek toont aan dat regelmatig (kracht)trainen bij reumatische aandoeningen de gezondheid verbetert.
Zo worden gewrichten soepeler, de pijn en stijfheid kunnen afnemen en je energieniveau stijgt door te sporten.
Een grote studie onder reumapatiënten liet zelfs zien dat twee keer per week krachttraining de spierkracht met 59% verbeterde in twee jaar tijd, met minder ontsteking, pijn en ochtendstijfheid als resultaat vergeleken met alleen oefentherapie.
Met andere woorden: bewegen maakt reuma niet erger, integendeel, elke goede arts zal krachttraining aanbevelen, of je nu artrose of een ontstekingsvorm zoals reumatoïde artritis hebt.
De uitdaging is dus hoe je veilig en prettig kunt trainen ondanks reuma.
Een veelgebruikte oplossing hiervoor is de Milon Cirkel: een geautomatiseerd fitnesscircuit dat speciaal ontworpen is om veilig, efficiënt en persoonlijk te trainen.
Deze manier van bewegen is namelijk uitermate geschikt voor mensen met rugklachten of andere fysieke klachten zoals reuma.
Hieronder bespreken we waarom Milon training zo goed past bij mensen met reuma, met de nadruk op de belangrijkste voordelen: van lage gewrichtsbelasting en gecontroleerde beweging tot korte, haalbare work-outs en automatische vooruitgang.
Lage gewrichtsbelasting (low impact) – minder slijtage en pijn
Een eerste voordeel van de Milon Cirkel is dat het een lage impact training biedt. Anders dan bij rennen of springoefeningen worden je gewrichten minimaal belast.
De Milon cirkel combineert krachttoestellen met cardio toestellen zoals een fiets en crosstrainer.
Deze cardio toestellen zijn "low impact": je maakt vloeiende bewegingen zonder schokken, wat de belasting op knieën, heupen en enkels beperkt. Ook de krachttraining gebeurt op geavanceerde toestellen die je lichaam goed ondersteunen, zodat er geen onnatuurlijke druk op je gewrichten komt.
Fysiotherapeuten merken op dat vooral oudere sporters en mensen die duurzaam fit willen blijven, profiteren van veilige, lage impact training die de spieren versterkt en de gewrichten ontlast.
Dit betekent dat je spieren wel geprikkeld worden, maar je gewrichten niet “op de proef” worden gesteld. Ideaal bij aandoeningen als artrose of reumatoïde artritis, waar kraakbeen en gewrichten kwetsbaar zijn.
Bijkomend voordeel is dat lage impact beweging vaak minder pijn geeft tijdens en na het sporten.
Doordat gewrichten niet zwaar worden overbelast, treedt er minder irritatie op. Sterker nog, gedoseerd bewegen houdt gewrichten juist soepeler en kan pijn helpen verminderen.
Bijvoorbeeld: door regelmatig low impact te bewegen verbetert de smering van het gewricht (gewrichtsvloeistof) en de doorbloeding, wat stijfheid tegengaat.
De Milon Cirkel biedt zodoende een manier om in beweging te blijven zonder de gewrichten te veel te belasten, een cruciale eigenschap voor mensen met reuma die vaak gevoelige of ontstoken gewrichten hebben.
Automatisch instelbare toestellen: gebruiksgemak en veiligheid
Een groot pluspunt van Milon training is het gebruik van volautomatische fitnesstoestellen met een persoonlijke chipkaart.
Alle apparaten in de cirkel worden éénmalig ingesteld op jouw lichaam (denk aan zithoogte, arm- en beenlengte, bewegingsbereik) en onthouden deze gegevens.
Vervolgens log je bij elke trainingsronde eenvoudig in met je chipkaart, en alle toestellen passen zich automatisch aan op jouw lichaam en trainingsniveau.
Dit betekent geen gedoe met knopjes of pinnen verzetten, iets wat voor iemand met stijve vingers, pijnlijke polsen of verminderde kracht door reuma een verademing is.
Het gebruiksgemak gaat hand in hand met veiligheid: je start elke oefening direct in de juiste houding en stand, waardoor de kans op verkeerde bewegingen of overbelasting afneemt.
Bovendien zorgen de automatische instellingen ervoor dat de training altijd op maat is. De apparatuur houdt rekening met jouw beperkingen en mogelijkheden.
Heb je bijvoorbeeld beperkte kniebuiging door artrose, dan wordt de bewegingsuitslag daarop afgestemd. Ook het gewicht (weerstand) wordt voor elke oefening automatisch geladen volgens jouw persoonlijke schema.
Je hoeft dus niet zelf halterschijven te tillen of apparaten af te stellen, wat niet alleen makkelijk is, maar ook veilig. Je voorkomt plotselinge verkeerde belasting.
Milon zelf benadrukt het gebruiksgemak en de veiligheid: de volautomatische toestellen werken met jouw persoonlijke profiel en je kunt eigenlijk niets verkeerd doen tijdens de uitvoering.
Dit geeft vertrouwen aan mensen die onzeker zijn door hun reumaklachten.
Kortom, de Milon Cirkel maakt fitnesstraining toegankelijk en risicovrij door de slimme, automatische toestellen.
Gecontroleerde bewegingsuitvoering en minimale kans op blessures
Trainen op de Milon Cirkel gebeurt altijd onder gecontroleerde omstandigheden.
De apparaten leiden je beweging in goede banen – letterlijk. Ze zorgen voor veilige bewegingsuitslagen zonder onverwachte draaibewegingen of extreme hoeken. Daardoor blijven kwetsbare gewrichten binnen een comfortabel bereik.
Bijvoorbeeld: bij de leg press stop je op het punt dat je knieën nog licht gebogen zijn, zodat je geen overrekking krijgt; het toestel “begrensd” als het ware de beweging. Omdat alle oefeningen in een vooraf ingestelde vorm plaatsvinden, is de techniek makkelijker correct uit te voeren dan bij losse gewichten.
Bovendien heeft Milon training enkele ingebouwde features die de uitvoering nog veiliger maken. Zo bieden de toestellen continue begeleiding via een scherm of lampjes die het tempo aangeven, zodat je gelijkmatig beweegt.
Er is optimale ondersteuning vanuit het systeem en de begeleiders, wat samen zorgt voor een minimale kans op blessures.
De Milon Cirkel staat erom bekend dat blessures vrijwel niet voorkomen – sommige aanbieders claimen zelfs “gegarandeerd geen blessures” tijdens Milon training. Dat is natuurlijk een gedurfde uitspraak, maar het illustreert wel het vertrouwen in de gecontroleerde uitvoering.
Zeker voor mensen met reuma, die mogelijk al te kampen hebben met gevoelige pezen of instabiele gewrichten, is zo’n veilige aanpak essentieel.
Een belangrijk aspect is ook de excentrische weerstandstechnologie in Milon toestellen. Normaal gesproken is de teruggaande beweging bij een oefening (bijv. het terug laten komen van een apparaat) makkelijker dan de heengaande. Milon toestellen kunnen die terugweg extra laten tegenwerken (excentrisch trainen) maar op een gecontroleerde manier.
Dit dwingt je spieren om ook in die fase te werken, zonder dat je gewrichten klappen krijgen. Het resultaat is een vloeiende, gelijkmatige belasting over de hele beweging. Je spieren worden zo beter getraind terwijl je gewrichten ontzien blijven. Al deze factoren: vaste bewegingsbanen, tempocontrole, en slimme weerstand – maken de training uitermate gecontroleerd.
Het geeft mensen met reuma de zekerheid dat ze veilig kunnen sporten zonder bang te hoeven zijn een verkeerde beweging te maken of zichzelf te bezeren.
Spierversterking zonder overbelasting van gewrichten
Een kernpunt bij reumatische aandoeningen is het versterken van de spieren rondom de pijnlijke gewrichten, zonder die gewrichten te overbelasten. Sterkere spieren betekenen namelijk meer steun voor de gewrichten, waardoor er minder druk op komt te staan en pijnklachten vaak verminderen.
Denk aan een versleten knie bij artrose: hoe krachtiger de bovenbeenspieren, hoe meer zij de krachten opvangen en de knie ontlasten. Het mooie van de Milon Cirkel is dat deze soort spierversterking op een veilige, geleidelijke manier aanbiedt.
Ten eerste is uit wetenschappelijk onderzoek duidelijk dat krachttraining bij zowel artrose als reumatoïde artritis veel goeds doet. Krachttraining verergert artrose of reuma niet, integendeel, het hoort bij de aanbevolen behandeling.
Spierversterkende oefeningen helpen de gewrichten te ondersteunen en kunnen pijn en stijfheid door reuma verlichten. Zo bleek in eerder genoemd onderzoek met reumapatiënten dat regelmatige krachttraining de ontstekingsactiviteit en pijn verminderde, terwijl de spierkracht enorm toenam.
Dit bewijst dat je spieren kunt opbouwen zonder je gewrichten kapot te maken – als het maar gedoseerd en verantwoord gebeurt.
Binnen de Milon Cirkel wordt daarvoor gezorgd. Je traint altijd op het juiste niveau zonder risico op overbelasting.
De intensiteit wordt automatisch aangepast aan wat jij aankan, mede dankzij een geïntegreerde bodyscan en slimme software. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld een slechte dag hebt (veel last van je reuma), de weerstand lager kan blijven, terwijl op betere dagen de apparatuur zwaarder kan instellen, allemaal binnen veilige marges.
Je traint zo altijd binnen je eigen grenzen. Doordat de apparaten je beweging begeleiden en ondersteunen, kun je de spieren echt activeren zonder dat bijvoorbeeld je knie of schouder de klap opvangt.
Een voorbeeld is de leg press: hiermee versterk je de beenspieren die je knie ondersteunen.
Op de Milon "leg press" duw je gecontroleerd tegen weerstand en de machine vangt het terugkeren weer op. Gevolg: je bovenbeenspieren worden sterker, je knie blijft stabieler en schokken worden beter opgevangen.
Ook andere toestellen richten zich op spiergroepen rond kwetsbare plekken (bijv. de rug- en buikspieren voor een stabiele wervelkolom, de schouderspieren rond kwetsbare schoudergewrichten, etc.).
Dit alles zonder overbelasting, want het systeem zorgt dat je niet te zwaar gaat. In sum, Milon training biedt de voordelen van krachttraining: sterkere spieren, meer steun, minder pijn, op een manier die vriendelijk is voor je gewrichten en daardoor geschikt voor reumapatiënten.
Staand trainen voor gewrichtsstabiliteit en spierketenactivatie
Veel oefeningen in de Milon Cirkel vinden staand of in functionele houding plaats, wat bijdraagt aan betere gewrichtsstabiliteit en het activeren van hele spierketens.
In plaats van geïsoleerd één spier te trainen terwijl je in een apparaat “vast” zit, spreken Milon oefeningen vaak meerdere spieren tegelijk aan in een natuurlijke beweging.
Zo is de crosstrainer een onderdeel van de cirkel: hierbij sta je rechtop, beweeg je armen en benen tegelijk en gebruik je je kernspieren voor balans.
Dit type weight-bearing oefening (dragend oefenen) is niet alleen goed voor de conditie, maar traint ook de coördinatie en stabiliserende spieren rondom bijvoorbeeld knieën, enkels en heupen.
Het activeren van hele spierketens – van je voeten tot je romp – zorgt ervoor dat je lichaam als geheel sterker en stabieler wordt, wat in het dagelijks leven helpt bij lopen, opstaan, traplopen enz.
Voor iemand met reuma, die misschien merkt dat bepaalde bewegingen moeilijker gaan, is dit belangrijk: je traint niet alleen een arm of een been, maar hoe alle spieren samenwerken om een beweging soepel uit te voeren.
Zelfs de krachttoestellen in het Milon-circuit zijn erop ontworpen om zo “functioneel” mogelijk te zijn.
Je voert oefeningen uit in houdingen die je in het dagelijkse leven ook tegenkomt. Bij de shoulder press (schouderduw) zit je weliswaar, maar je duwt schuin omhoog alsof je iets op een hoge plank zet, dat traint schouders en armen in een natuurlijke bewegingsbaan.
Bij de rowing (roeibeweging) trek je iets naar je toe, vergelijkbaar met een deur dichttrekken of iets optillen naar je borst. Al deze bewegingen versterken niet alleen individuele spieren, maar verbeteren ook de samenwerking in spiergroepen.
Dit fenomeen noemt men spierketenactivatie: spieren ondersteunen elkaar bij een beweging. Het resultaat is meer stabiliteit in de gewrichten.
Een stabiel gewricht, denk aan een knie die goed “in lijn” blijft door sterke bovenbeenspieren en enkels, heeft minder kans om verkeerd te bewegen of door te zakken.
Bij artrose in de knie is bijvoorbeeld aangetoond dat door krachttraining de knie beter op zijn plaats blijft en schokken beter worden opgevangen. Dit illustreert hoe training in (deels) staande, natuurlijke houding de gewrichtscontrole verbetert.
Bij de Milon Cirkel wordt bovendien weinig tot niet op de grond of op ongemakkelijke manieren getraind; vrijwel alles is staand of zittend op een apparaat.
Voor mensen met reuma is dat praktisch: je hoeft niet telkens op te drukken vanaf de vloer of in lastige houdingen te komen, wat prettig is bij pijnlijke gewrichten.
Staand bewegen versterkt niet alleen de spieren maar ook de botten (door de belasting van de zwaartekracht) en bevordert balans.
Al met al draagt het staand trainen in de Milon Cirkel bij aan meer stabiliteit van de gewrichten en het beter functioneren van hele spiergroepen tegelijk, een belangrijk voordeel om in het dagelijks leven minder moeite en pijn te ervaren bij beweging.
Korte, efficiënte trainingen – haalbaar bij beperkte energie
Een kenmerkend voordeel van de Milon Cirkel is dat de workouts kort maar krachtig zijn.
Eén volledige cirkeltraining duurt slechts 35 minuten, en je hoeft dit maar twee keer per week te doen voor resultaat. Dit is ideaal voor mensen met reuma, die vaak kampen met beperkte energie of chronische vermoeidheid.
Vermoeidheid is voor veel reumapatiënten een dagelijkse realiteit – het is geen gewone moeheid, maar een uitputting die diep kan zitten.
Het kan daarom lastig zijn om jezelf naar de sportschool te slepen voor lange trainingssessies. Milon biedt hierin een uitkomst: twee keer per week een half uurtje trainen is een haalbaar doel, zelfs met minder energie. Je hebt tussendoor voldoende hersteltijd en overbelast jezelf niet met urenlange sessies.
Ondanks de korte duur is de training zeer efficiënt ingericht. In die 35 minuten doorloop je een circuit van zowel kracht- als cardio-oefeningen, waardoor je een volledige lichaamstraining krijgt.
Je traint grote spiergroepen én je uithoudingsvermogen in één keer.
Doordat de intensiteit hoog genoeg is (het is een vorm van interval-/circuittraining), profiteer je optimaal van de tijd: je stofwisseling gaat omhoog en blijft na de training nog verhoogd (het zogeheten naverbrandeffect van HIIT). Dit betekent dat je in korte tijd veel bereikt – iets wat vooral belangrijk is als je niet veel energie te besteden hebt.
Bijkomend voordeel: regelmaat boven omvang. Deskundigen raden voor reumapatiënten vaak aan liever regelmatig kort te bewegen dan incidenteel heel lang.
Een paar keer per week een matige inspanning is beter vol te houden en geeft minder kans op terugslag dan één keer per week jezelf uitputten.
De Milon-cirkel sluit perfect op dit advies aan. Omdat de sessies kort en vastomlijnd zijn, is het makkelijker om ze vol te houden als routine. En die consistentie levert gezondheidswinst op: regelmatig bewegen kan de extreme vermoeidheid door reuma op termijn verminderen.
Veel mensen ervaren na verloop van tijd zelfs meer energie doordat hun conditie verbetert en hun lichaam efficiënter gaat werken. Het paradoxale van beweging is namelijk dat het je energie kost, maar je lichaam ook weer opladen.
Met de Milon Cirkel kun je precies die balans vinden: genoeg bewegen voor de positieve effecten, zonder jezelf uit te putten. Voor iemand met beperkte energie is dat goud waard.
Slimme opbouw en automatische progressie
Veilig trainen bij reuma vereist niet alleen een goede start, maar ook een doordachte opbouw.
Te snel te veel willen kan een toename van klachten geven. Bij Milon is de progressie in het trainingsprogramma helemaal automatisch en geleidelijk geregeld.
In het systeem zit slimme software die je prestaties en instellingen bijhoudt. Naarmate jij sterker en fitter wordt, past de Milon Cirkel je trainingsbelasting stapsgewijs aan. Sterker nog, de apparaten geven een seintje aan de trainer wanneer jij klaar bent voor een hogere weerstand, zodat met één druk op de knop alle toestellen een tikje zwaarder worden ingesteld.
Dit gebeurt heel subtiel, vaak merk je het amper, omdat het in kleine stapjes gaat, maar al die kleine stapjes samen zorgen ervoor dat je na een paar maanden aanzienlijk vooruitgang boek.
Deze slimme progressie garandeert dat je lichaam telkens prikkels blijft krijgen om sterker te worden, zonder dat je ineens over de schreef gaat.
Ook andere aspecten van de training worden automatisch opgebouwd.
Denk aan de range of motion (ROM) – het bewegingsbereik. Bij de eerste meting (bij veel Milon-centra doen ze een bodyscan of bewegingsscan, de “Milonizer”) wordt vaak gekeken tot hoever je comfortabel kunt bewegen in elk toestel.
Die ROM kan na verloop van tijd verbeteren (bijvoorbeeld omdat je gewrichten soepeler worden door het trainen). Het systeem kan je dan voorzichtig iets verder laten bewegen, binnen veilige grenzen, om de mobiliteit te vergroten. Daarnaast kan het trainingsprogramma wisselen tussen verschillende trainingstypes:
De Milon Cirkel kent bijvoorbeeld een krachtcyclus en een cardio-/uithoudingscyclus die elkaar afwisselen (soms elke 6–8 weken). Dit is allemaal voorgeprogrammeerd, zodat je lichaam steeds nieuwe prikkels krijgt en zich blijft verbeteren.
Als gebruiker merk je vooral dat je elke paar maanden iets anders doet; wat het ook leuk en motiverend houdt, maar je hoeft er zelf niet over na te denken.
Cruciaal is dat deze opbouw in nauw overleg met jouw begeleiders gebeurt (vaak zijn het fysiotherapeuten of getrainde coaches). Langzaam opbouwen is extra belangrijk bij reuma, en de Milon-aanpak faciliteert dat uitstekend.
Onderzoek laat zien dat bewegen veilig is mits je binnen je belastbaarheid blijft en niet te snel gaat. De automatische progressie van Milon zorgt daarvoor: je traint altijd op het juiste niveau zonder risico op overbelasting.
Mocht je toch een mindere periode hebben (bijvoorbeeld een reuma-opstoot of meer pijn), dan kan de weerstand ook weer omlaag bijgesteld worden. Flexibiliteit in opbouw is immers net zo belangrijk.
Dit alles geeft een enorme gemoedsrust: je weet dat je training verantwoord is en met je mee “groeit” naarmate je sterker wordt, en tegelijkertijd teruggeschroefd kan worden als dat nodig is.
Die intelligente opbouw is een groot voordeel ten opzichte van zelf aanmodderen in de sportschool, waar je mogelijk niet weet wanneer je gewicht mag verhogen of hoe je je schema moet aanpassen. Milon neemt dat denkwerk uit handen en voorkomt dat je te hard van stapel loopt, wat voor mensen met gewrichtsklachten een veelvoorkomende valkuil is.
Geschikt voor beginners en mensen met beperkte energie
Tot slot is de Milon Cirkel bijzonder toegankelijk voor mensen die misschien weinig ervaring hebben met fitness of beperkt belastbaar zijn, een groep waar veel reumapatiënten onder vallen.
Als je door je reuma lange tijd minder actief bent geweest, kan de drempel om te gaan sporten hoog zijn. Milon verlaagt die drempel aanzienlijk. Beginners kunnen moeiteloos instappen dankzij de automatische afstelling van de toestellen en de eenvoudige begeleiding door het systeem.
Je hebt geen voorkennis van fitness nodig; alles wijst zich vanzelf en je wordt stap voor stap door elke oefening.
Dit is erg geruststellend als je bang bent iets verkeerd te doen of je afvraagt hoe alles werkt. Bovendien sta je er nooit alleen voor: bij de meeste Milon-locaties is altijd een coach of fysiotherapeut aanwezig die je in de gaten houdt en helpt waar nodig. Je traint individueel, maar nooit zonder ondersteuning.
Voor mensen met reuma is het ook belangrijk dat het tempo en de intensiteit aangepast kunnen worden aan hun kunnen van de dag. De Milon Cirkel is geschikt voor alle leeftijden en niveaus – van iemand die nog nooit gesport heeft tot topatleten.
Ook cliënten met een mobiliteitsbeperking kunnen ermee uit de voeten. Dat betekent dat als jouw bewegingsvrijheid verminderd is (bijvoorbeeld door gewrichtsschade of -pijn), de apparatuur en trainers daar rekening mee houden. Je kunt zittend trainen waar nodig, of juist staan als het kan; je kunt langzamer gaan of even pauzeren tussen onderdelen.
Niets hoeft, alles kan in overleg. Doordat de training relatief kort is en je duidelijke einddoelen hebt (één cirkel afmaken), voelt het behapbaar.
Veel reumapatiënten ervaren dat als ze eenmaal bezig zijn, het beter gaat dan verwacht, en de wetenschap dat het maar 35 minuten duurt helpt om mentaal de stap te maken om te gaan sporten.
Daarnaast is het sociale aspect niet te verwaarlozen: je komt vaak in een kleinschalige, rustige omgeving (sommige Milon locaties zitten bij fysiopraktijken of kleinschalige clubs) in plaats van een drukke sportschool.
Dat maakt het minder intimiderend voor iemand met een chronische aandoening. Je traint op je eigen tempo, zonder de druk van groepslessen of pottenkijkers, maar hebt toch een veilig gevoel door de aanwezigheid van begeleiding. Veel gebruikers met bijvoorbeeld reuma of rugklachten voelen zich op hun gemak op de Milon Cirkel en merken dat ze al snel vooruitgang boeken.
Die vooruitgang – zij het in kracht, mobiliteit of conditie – werkt motiverend en bevestigt dat ze op de goede weg zijn.
Conclusie: De Milon Cirkel biedt mensen met reuma een uitgekiende manier om verantwoord te bewegen. Het is een training met lage gewrichtsbelasting, volledig gepersonaliseerd en automatisch ingesteld, met gecontroleerde bewegingen en vrijwel geen blessurerisico.
Je kunt je spieren versterken zonder je gewrichten te overbelasten, en de mix van staande cardio en krachtoefeningen verbetert de stabiliteit en samenwerking van je spieren.
De workouts zijn kort en efficiënt, wat perfect is bij beperkte energie, en dankzij de slimme opbouw blijf je veilig vooruitgang boeken. Bovendien is de drempel laag: ook als beginner of als je beperkte mobiliteit hebt, kun je direct aan de slag in een veilige omgeving.
Al deze voordelen maken dat de Milon Cirkel bij uitstek geschikt is voor mensen met reumatische aandoeningen die op een verantwoorde manier fitter en sterker willen worden.
Door regelmatig te trainen op de Milon Cirkel ga je je vaak soepeler bewegen, neemt de pijn mogelijk af en voel je je energieker, zodat je ondanks reuma weer met meer gemak door het leven kunt gaan.